Home > Een perfect CV
Breda Heeft Werk

Vacatures

Breda

Pimp je CV oftewel: optimaliseer je CV tot een persoonlijke verkoopfolder

Veel mensen die op zoek zijn naar een -andere- baan vragen zich af: "Hoe krijg ik het voor elkaar om te worden uitgenodigd voor functies waar ik zeer geschikt voor ben? Het antwoord is simpel: stuur of liever nog, e-mail een CV naar de organisatie in kwestie waaruit duidelijk blijkt welke toegevoegde waarde je hebt voor deze organisatie.

Zorg voor een helder en overzichtelijk CV! Waarom? Een geoefende CV lezer scant nl. eerst (!) het Curriculum Vitae in 6 seconden (!), en selecteert in deze korte tijd of jouw CV potentieel interessant is, op de stapel 'reserve' komt te liggen of als niet interessant wordt beoordeeld. De brief wordt meestal pas als tweede bekeken.

Moet je CV op de juiste stapel komen te liggen?

Ga dan met je CV aan de slag! Voor voorbeelden op internet: kijk bijvoorbeeld op deze zoekopdracht in Google.

CV verbeteringstips die je nergens krijgt

  1. Geef je CV als documentnaam geen naam als 'cv108.doc'. Van wie is nou dat CV? Jij weet het wel, de rest van deze planeet niet. Geef dus het document met je CV een duidelijke naam, zoals "CV Henk de Jong.doc'.
  2. Een foto van jezelf toevoegen in het CV is een prima idee, maar dan geen vaag vakantiekiekje met je mobieltje natuurlijk. Ben je serieus in je solliciteren, neem dan ook de lezer van je CV serieus en plaats een goed herkenbare foto met een neutrale achtergrond op je CV.
  3. Een prettig leesbaar CV start je met het noemen van achtereenvolgens je personalia/persoonlijke gegevens, dan als tweede een korte profielschets van jezelf, als derde je opleidingen en cursussen, als vierde je werkervaring en als vijfde je overige informatie, zoals bijvoorbeeld nevenactiviteiten als bestuursfuncties in verenigingen waar je in zit en hebt gezeten.
  4. Maak voor je sollicitaties een apart e-mailadres aan. Enerzijds om het overzicht te behouden, anderzijds omdat een 'leuk' e-mailadres ook negatief kan overkomen. Ook vinden je bedrijven dan sneller je (e-mail)gegevens terug. Heet je Koos Bramer, maak dan dus ergens een adres aan met koos.bramer@
  5. Ben je na je lagere school of middelbare school niet verder gegaan in de schoolbanken, maar jezelf opgewerkt? Zet dan je opleidingen nooit voor je werkervaring. Eerst laten lezen wat je kunt, dan is de eerste indruk van de lezer al positief. Willen ze iemand met een afgeronde HBO/WO opleiding, en je hebt dat niet en meldt dat ook direct in je CV, dan is de eerste indruk al minder positief. Mogelijkerwijs leest men niet eens verder. Wat niet je bedoeling is hoogstwaarschijnlijk.
  6. De opsomming van je opleidingen en werkervaring altijd omgekeerd chronologisch vermelden. Wij noemen dat altijd "je bent zo goed als je laatste klus". Bij het schrijven van je CV dus kort en bondig formuleren wat je hebt neergezet in de laatste 3 functies of bij de laatste 3 werkgevers.
  7. Heb je geen gaten in je CV, dus niets te verbergen? Ga dan geen jaartallen vermelden bij de vervulde functie of werkgever. Voorkom een ongewenste indruk door te werken met maand/jaar - maand/jaar vermeldingen, bijvoorbeeld 02/05 - 09/07. Want wanneer iemand 2005 - 2006 vermeld kan dit ook de periode december 2005 tot half januari 2006 zijn... Wanneer je de exacte maanden niet meer kunt achterhalen is dat geen probleem, zolang je maar geen gaten hebt in je CV. Lange tijd via hetzelfde uitzendbureau gewerkt bij diverse opdrachtgevers? Vermeld dat dit uitzendbureau als werkgever, en vermeld eronder welke functies je hebt vervuld, eventueel met vermelding van de namen van de opdrachtgevers.
  8. Geef in je CV bij de functie inhoud niet alleen statisch aan wat je verantwoordelijkheden waren. Iedereen weet dat een bakker brood bakt. Laat dus duidelijk weten wat je in huis hebt! WAAROM moet de lezer van jouw CV in jou geïnteresseerd worden? Waarom moeten ze toch echt jou uitnodigen? Kortom: maak duidelijk wat heb je neergezet in je werk, bijv. qua omzet, stijgingen omzet/ winstmarge, procesoptimalisatie, uitbreiding diensten of producten van je werkgever, kortere levertijden, vergroten leverbetrouwbaarheid, werksfeerverbetering, groei klanttevredenheid etc. Het liefst gecombineerd met de positieve financiële gevolgen van jouw handelen. Maakt duidelijk dat je geld oplevert, dat je een meerwaarde bent, dat je met jouw aanwezigheid en je handelen jezelf dubbel en dwars terugverdient.
    Weet je wat je werkgever trouwens aan kosten kwijt is wanneer hij je in dienst neemt? Wanneer je dat weet, weet je ook wat je in feite 'moet opbrengen'. Je brutoloon x 1,40 is een aardig uitgangspunt. In die omrekeningsfactor zit je vakantiegeld, vakantiedagen, pensioen en wat ziekte- en opleidingsdagen. Dan de kosten van je werkplek en eventueel de auto van de zaak erbij en je hebt een aardige indicatie.
  9. Voor studenten die aan de slag willen de laatste tip: heb je bijbaantjes gehad waarbij je verantwoordelijkheden hebt gekregen van je werkgever? Bijvoorbeeld dat je de winkel runde bij afwezigheid van de eigenaar of leiding gaf aan een ploegje mede studenten? Noem dat dan! Onderscheid je zelf van je concurrenten door op deze wijze je werkervaring te vermelden. Melk ook de uitkomsten van projecten waar je aan deel hebt genomen en je afstudeeropdracht goed uit. Wat zijn de gevolgen voor de bedrijven geweest dat jullie dat project hebben gedraaid? Slim is om nog eens contact op te nemen met die bedrijven, of te checken of ze er nog iets mee doen, en wat het ze dus heeft opgelevert. Ook tijdsbesparing is een prima punt. "Het scheelt ons 4 uur werk in de week" = 4x52 uur x een intern uurkostprijs van € 25 = € 5.200 per jaar. Handig om even te laten vallen in een sollicitatiegesprek. En wie weet leidt dat nog tot tips van je contactpersoon wie je eens zou moeten bellen voor een gesprek....

Succes!

Onze klanten

Franssen Select Matchpartner-commercie All4jobs Zorg Blue Ocean Recruitment BV Optiekvacatures Koelewijn & Partners
Breda Heeft Werk gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.